• februarie 6, 2019
  • Admin-Person@LcoacH
  • Blog

Poate esti tentat sa spui: „Ce legatura este intre desen si fotografie?” Hmm.. desenul si fotografia au mult mai multe lucruri in comun decat ti-ai putea imagina.

De ce desenul poate fi important in fotografie?

  1. Desenul iti antreneaza ochii

Ca fotografi, avem nevoie sa putem analiza lumina, umbrele, profunzimea, conturul, proportiile, formele, mesajul si multe alte aspecte, pentru a realiza o fotografie buna. Ei bine, ai nevoie de aceeasi atentie si concentrare si atunci cand incepi sa desenezi, deoarece vrei sa transferi ceea ce vezi pe o coala de hartie, gest care iti solicita o foarte mare atentie pentru detalii.

  1. O perceptie mai buna a profunzimii

In 99% din situatii, nu suntem constienti de perspectiva ochilor nostri. Da, cunoastem perspectiva unui obiectiv de 200mm comparat cu unul de 24mm, insa nu si perspectiva vederii noastre.

Ochii nostri presupun modificari permanente, insa mai mult decat atat, interpretarea pe care o realizeaza creierul nostru este generata la nivel subconstient. In schimb, atunci cand incepem sa desenam, devenim constienti de perspectiva ochilor si a viziunii noastre.

In fotografie, aceasta cunoastere ne poate ajuta sa analizam si sa estimam distantele de focalizare pentru a capta ceea ce am previzualizat.

  1. O estimare mai buna a proportiilor

Ai privit vreodata o fotografie intrebandu-te ce este in neregula la ea, insa fara sa-ti dai seama ce anume? Iar in cele din urma sa realizezi ca este o chestiune de proportii ale imaginii? Duh!

Proportiile „incomode” pot fi rezultate din folosirea unui unghi ciudat, ce poate face ca picioarele sa para prea lungi in proportie cu corpul sau vice versa. E foarte posibil ca tu sa nu-ti fi propus acest efect, insa l-ai creat deoarece nu ai observat proportiile.

Atunci cand incepi sa desenezi, ai nevoie sa faci masuratori, deci acorzi o atentie mai mare proportiilor. Astfel te antrenezi sa vezi un lucru inainte chiar sa te gandesti la el, aproape la fel ca atunci cand compui o fotografie conform regulii treimii. In timp, nici macar nu te mai gandesti la asta, pentru ca iti vine natural.

  1. Un simt mai bun al compunerii unei imagini

De regula, atunci cand incepi sa desenezi, esti tentat sa studiezi creatiile altor artisti, ceea ce te conduce la clasici, acei maestri ai artei. Acest lucru iti poate fi foarte util in planuirea si conceperea unei ipostaze fotografice pe viitor. Intelegerea modurilor in care marii maestri isi compuneau operele si se jucau cu lumina poate fi extrem de valoroasa.

  1. O perceptie mai buna a luminii si a umbrelor

In fotografie, totul este despre lumina si umbre. Indiferent de cat timp si pentru cat timp fotografiezi, niciodata nu vei inceta sa iti antrenezi ochii, sa inveti si sa aprofundezi relatia dintre lumea fizica si lumina. Aceasta este cea mai importanta aptitudine pe care o poti dezvolta in fotografie.

A crea un desen cu umbre este o oportunitate foarte buna de „a simti lumina” si a incepe sa observi felurile in care aceasta se formeaza asupra suprafetelor, modul in care se transpune dintr-un loc in altul si modul in care invaluie un spatiu sau un detaliu. Atunci cand iti insusesti aceste cunostinte si aceasta familiaritate si le transpui pe hartie, pur si simplu iti devine ca o natura cu fiecare nou desen pe care il realizezi.

Artistul Ben Heine si-a urmat inspiratia si a creat un mix minunat intre desen si fotografie. In proiectul pe care l-a numit „Creion versus Camera foto”, Ben si-a focalizat atentia asupra arhitecturii, portretelor si animalelor, iar temele pe care le-a ales sunt iubirea si prietenia. Este un mix uluitor de imaginatie si realitate, iluzie si suprarealism.

Heine spune: „Eu doar creez arta pentru oameni.”

„Vreau ca ei sa viseze..”

„.. si sa uite problemele zilnice.”

„In urma cu cativa ani scriam poezie.”

„Imi doresc sa transmit o semnificatie poetica prin imaginile mele.”

„Fiecare noua creatie spune o poveste.”

„.. si genereaza o emotie intensa.”

„.. precum o poezie.”

Mai multe despre Ben Heine:

This Artist Was Inspired To Mix Drawing With Photography And The Results… Are Incredible

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this