• decembrie 10, 2019
  • Admin-Person@LcoacH
  • Blog

Exista un loc pe Pamant unde soarelui nu-i place sa apuna, luminile Nordului nu inceteaza sa impresioneze, peisajul se modifica neincetat, vantul sufla cu o miscare perpetua, iar oamenii intotdeauna iti zambesc.

Arhipelagul Lofoten, frumoasele fiorduri, insule si munti, aduc spectacolul naturii pe scena elegantei nordice. In perioada estivala, lumina solara dureaza 24 de ore pe zi, timp in care soarele nu se ascunde, ci se dezvaluie, pentru ca fiecare experienta de viata Lofoten sa fie simtita ca o bucurie a infinitului. In intervalul mai – iulie, poti experimenta soarele de la miezul noptii, in timp ce aurora boreala poate fi admirata incepand cu septembrie pana in aprilie.

Deseori rasfatat cu numele „Mini-Norvegia”, arhipelagul se intalneste la doar 300 de km de cercul polar si cuprinde 7 insule, din care 5 sunt interconectate prin drumul national E10, in timp ce la celelalte doua poti ajunge cu avion de mici dimensiuni sau feribot.

Versantii abrupti ai muntilor ce patrund cerul direct din energia marii, cu o altitudine de 1200 m deasupra nivelului marii, alături de lantul crestelor muntoase, confera calatorului dispoziții senzoriale ametitoare prin peisajul de o intensitate aproape de mirarea infantila. Prezenta marii este o atractie in plus, iar turistii sunt captivati de forta ei primitiva, dar intr-un fel maiestuos, impunator si creator de fiorduri de basm. Oraselele si satucurile presarate ca intr-un joc de societate, alcatuiesc un mozaic colorat ce isi modifica detaliile in mod neintrerupt odata cu schimbarea anotimpurilor.

Lofoten inseamnă locul ideal pentru activitati in aer liber, precum pescuit, drumetii, kayak, plaja, scufundari, snorkling, surf, rafting, bicicleta, jocul aurorei boreale sau conexiunea cu pasiunea pentru misterul vikingilor.

Borg in Lofoten a fost caminul unuia dintre cei mai puternici conducatori vikingi. Aici vei regasi cea mai mare cladire cunoscuta din istoria vikingilor, chiar o replica a cladirii, cu o lungime de 83 m. Incarca-ti atitudinea cu atmosfera petrecerilor vikinge, alaturi de conducator si sotia acestuia, foc de tabara, masa festiva de mari dimensiuni, muzica si dans traditionale. Festivitatile au loc in fiecare seara pe intregul parcurs al anului. Festivalul anual viking insa, se desfasoara timp de 5 zile incepand cu 5 august.

Poate parea surprinzator, dar insulele Lofoten sunt un fel de mecca pentru nenumarate genuri de arta. Pe langa prezenta galeriilor de arta istorica si contemporana, de-a lungul arhipelagului, vei intalni reprezentanti ai artei ceramice, fotografi, bijutieri, pictori, designeri, sculptori, producatori de film si artisti stradali. Aici vanatoarea luminii si a artei nu inceteaza niciodata.

Insulele Lofoten dispun de trei aeroporturi proprii, Leknes, Svolvaer si Rost, iar zborurile sunt exclusiv din Oslo. Pentru informatii complete despre variantele de zboruri si orarul acestora, www.sas.no sau www.wideroe.no  iti vor fi de mare ajutor. Daca in autocar simti ca esti intotdeauna mai linistit, www.177nordland.no te conduce catre multiplele rute către Lofoten. Alternativa cea mai spectaculoasa este bineinteles calatoria cu feribotul sau vaporasele express dinspre localitatea Bodo. Pentru aceasta varianta de calatorie, iti recomandam www.torghatten-nord.no. Spre deosebire de feribot, vaporasele express nu ofera posibilitatea transportului auto, dar iti primesc bicicleta in orice moment ales de tine.

Daca esti un aventurier cu inclinatii mai profunde catre confort si alternative mai puțin complicate, poti opta pentru o croaziera de seara cu Hurtigruten, desemnata „cea mai frumoasa calatorie din lume”. Vaporul de croaziera este mai mult decat un mijloc de transport, un patrimoniu maritim.

Bine ai venit în arhipelagul Lofoten, bine ai sosit la întalnirea cu frumosul si salbaticul care te provoaca si te incanta – locul unde razele soarelui sunt delicioase, ploaia energizanta, vantul o imbratisare, iar zapada o pura aventura!

„Lasam in urma noastra o particica din noi atunci cand parasim un loc; inca ne aflam acolo, cu toate ca plecam departe. Si exista lucruri din noi pe care nu le mai putem regasi decat prin reintoarcerea in locul unde le-am lasat.” Pascal Mercier

O brosura completa in limba engleza poate fi accesata aici: https://lofoten.info/travelguide/?Article=285

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this