• ianuarie 11, 2020
  • Admin-Person@LcoacH
  • Blog

In ce fel iti poti imbunatati starea mentala si emotionala realizand fotografii?

Intr-o lume saturata de media, in care ne petrecem o mare parte din timp in fata ecranelor, te-ai putea gandi ca folosirea unei camerei foto ar fi doar o extensie tehnologica, insa nu si atunci cand te conectezi cu tot ceea ce esti tu in timp ce fotografiezi.

Fotografia nu iti permite doar sa te exprimi, ci sa aduci si focus asupra experientelor semnificative, sa te valorizezi mai mult si chiar sa iti diminuezi nivelul de stres prin reducerea cortizolului. A realiza o fotografie inseamna mult mai mult decat o simpla perspectiva.

Lasa-te purtat de tine. Lasa-te sa curgi.

Ai mai auzit pana acum de conceptul de „curgere”. A fi in prezent. Curgerea este acea stare de functionare in care persoana ce creeaza o actiune se afla complet implicata intr-un sentiment de focus si energie.

Indiferent ca dansezi, faci o prajitura sau realizezi fotografii, curgerea se intampla atunci cand te transpui cu totul intr-o sarcina creativa. Timpul dispare, uiti de tine si devii o parte din ceva mult mai mare decat tine.

Intregul proces al creatiei fotografice, de la selectarea unui subiect pana la descoperirea unor noi unghiuri si manipularea luminii, solicita un focus absolut. Tocmai acest proces al observatiei, in mod natural, este o sarcina meditativa care induce o stare de pace.

Partea cea mai buna? Aceasta stare nu este buna doar pentru sanatatea mentala. Deseori aceasta este starea in care realizam cele bune creatii ale noastre. In sensul acesta, fotografia nu este doar asemanatoare starii de mindfulness, ci este chiar o forma de mindfulness.

 

Recadreaza lumea

Incepand cu anul 1839 (atunci cand fotografia a fost introdusa de inventatorul francez, Joseph Nicephore Niepce), pana la inteligenta camerelor foto incorporate in telefoanele de astazi, fotografia intotdeauna a fost o unealta de interpretare a lumii inconjuratoare. Partea si mai interesanta este ca, folosind procesul fotografic in mod constient, avem in acelasi timp oportunitatea de a interpreta mai ales lumea din interiorul nostru. Nicio alegere nu este intamplatoare. Tot ceea ce observam in afara noastra este reflectia a ceea ce exista deja in noi sub o forma sau alta, in moduri complet personale.

In acelasi fel in care jurnalistii pot scrie o multitudine de texte narative diferite pe baza aceluiasi eveniment, modul in care un fotograf surprinde o scena este o forma de expresie complet unica, insotita de nuante si perspective individuale.

Astfel, putem folosi practica fotografica precum o unealta pentru a organiza si recadra lumea din jurul nostru. Fotografia poate fi un spatiu in care reflectam asupra valorilor noastre, gandurilor, nevoilor, dorintelor, si in care manifestam modelul lumii pe care ne dorim sa o vedem. Pe scurt, EU imi aleg fiecare punct de focus, dar si ceea ce las in afara marginilor fotografiei.

Joaca-te cu tine prin intermediul fotografiei!

Fotografia ca mijloc de dezvoltare personala nu trebuie sa fie tot timpul serioasa. Una din bucuriile cele mai mari ale procesului de creatie fotografica este tocmai abilitatea de te deconecta de la aspectele sumbre ale vietii si plonjarea in stari jucaușe de copii.

Un mod grozav de „joaca” cu practica fotografica este schimbarea constanta a subiectului: explorarea unei locatii noi, alegerea unor momente diferite ale zilei, feluri variate de modele, genuri de fotografie, tehnici etc. Nu-i asa ca incercarea unor lucruri noi este deseori o trezire a bucuriei?

Atunci cand te implici in fotografia ca forma de exprimare a sinelui, nu exista moduri corecte sau incorecte in care fotografiezi. Tot ceea ce conteaza este ca tu sa ai experiente pline de semnificatii revelatoare și constructive si sa te distrezi cu libertate interioara si creativitate.

Implicarea in procesul fotografic reduce nivelurile de hormoni ai stresului, ceea ce diminueaza sentimentele de anxietate, imbunatațeste somnul, dispozitia, iar pe termen lung protejeaza impotriva afectiunilor de orice natura.

Transforma „Lasa ca voi merge maine sa fac fotografii” in „Acum merg sa fac click”, pentru o minte mai sanatoasa, un sentiment mai puternic de implinire personala si un mod de a crea sensuri unei lumi atat de interesante.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this