• decembrie 11, 2018
 • Admin-Person@LcoacH
 • Blog

Fotografia nu este doar o forma de arta, ci si un mijloc de expresie si comunicare a gandurilor si sentimentelor. O singura fotografie poate spune o suta de povesti diferite.

Da, fotografia poate fi o forma minunata de terapie pentru persoanele care isi doresc sa isi creeze o anumita stare mentala si emotionala, sa descopere lucruri reprimate in subconstient, sau care au nevoie sa treaca mai usor peste un incident neplacut. Fotografiile au un efect vindecator asupra multor persoane. Uneori exprimarea emotiilor in cuvinte devine extrem de dificila, acesta fiind unul din momentele in care fotografiile devin un sprijin uimitor de eficient.

Exemple de situatii in care fotografia a fost utilizata ca forma terapeutica:

 1. Un veteran de razboi din Vietnam, rezident in Spokane, Washington, foloseste fotografia pentru afectiunea sa PSTD (stres posttraumatic) si depresia lui, ambele cauzate de amintirile razboiului. El a creat chiar si un club de fotografie pentru veterani, sprijinindu-i pe membrii acestuia sa depasasca manifestari precum izolarea si teama de aglomerasie si oameni. Fotografia i-a ajutat să inteleaga ce anume si cum simteau propria depresie si formele ei. Veteranii priveau camera foto ca pe surogate non-distructive ale armelor pe care le purtasera in razboi.
 2. O alta poveste fotografica este a unei persoane implicate intr-un accident rutier din anul 2009. Trezindu-se dupa cateva saptamani de coma, bărbatul s-a vazut blocat intr-un scaun cu rotile, fara sa isi poata misca picioarele si bratul stang. Cand terapeutul i-a sugerat sa isi gaseasca un hobby nou, a aflat despre fotografie ca forma terapeutica. Starea si forma lui fizica si emotionala s-au imbunatatit progresiv.

Exista doua tipuri de fotografie aplicabila ca forma terapeutica: fotografia terapeutica si fototerapia. Niciunul dintre cele doua nu necesita abilitati fotografice sau studii de fotografie.

 1. Fotografia terapeutica

Aceasta tehnica implica activitati de fotografie initiate si realizate individual sau in grup, in care una sau mai multe persoane realizează fotografii cu scop terapeutic. Acest context nu presupune prezenta unui coach sau terapeut specializat, astfel ca nu are loc o sesiune terapeutica propriu zisa. Pur si simplu se realizeaza fotografii, iar activitatea in sine devine terapeutica. De asemenea, fotografia terapeutica include observarea unor fotografii, a poza ca subiect, discutii pe tema unor fotografii si chiar imaginarea sau vizualizarea anumitor cadre fotografice. Cei mai mulți fotografi se alatura unor grupuri de specialitate si cluburi de fotografie sau aventura.

 1. Fototerapie

Tehnicile de fototerapie folosesc fotografii personale, imagini realizate de altcineva (selectate special) și albume foto ce ii apartin persoanei interesate de fototerapie. Imaginile intervin pentru a ajuta persoana sa isi exprime sentimentele, emotiile si chiar sa isi aminteasca incidente importante ce, altfel, ar fi dificil de explicat in cuvinte. Orice tip de fotografie poate fi utilizat, inclusiv imagini video.

Exista multe motive pentru care fotografia poate fi o forma eficienta de terapie. De asemenea, exista o multitudine de metode de aplicare, in special fiind considerata o forma personala de aprofundare individuala. Deseori, o activitate fototerapeutica poate include si jocuri de cuvinte si diverse materiale artistice.

In cadrul creatiei fotografice cu scop terapeutic, ceea ce conteaza nu sunt fotografiile rezultate, ci procesul creatiei – modul in care te simti si te percepi pe tine purtand camera foto, sunetul fiecarui click, privirea cosntienta prin obiectiv si chiar plimbarea agale sau energica in cautarea de ipostaze, detalii, situatii si povesti pe care sa le fotografiezi si prin care… te fotografiezi.

Iată 5 motive pentru care fotografia poate fi terapeutica:

 1. Ne ofera oportunitatea sa privim lumea in mod obiectiv. Ne arata imagini ce infatisaza moduri reale de viata, in constrast cu gandurile „defensive” cu care obisnuim sa ne invaluim. Astfel, devenim atenti si constienti de lucrurile din jurul nostru si ceea ce se intampla in jurul nostru, in contrast cu ceea ce ne-am obisnuit sa credem sau ne place sa credem. Aceasta prezenta constienta in fotografie este terapeutica, dezvaluindu-ne realitati pe care noi aveam impresia ca le cunoastem.
 2. Fotografia este o forma de exprimare subiectiva, prin care o persoana isi poate descoperi adevarata stare psihica si adevaratele emotii. Altfel spus, ne permite sa atingem o mai buna intelegere a sinelui, fiind un sprijin in a demasca lucruri noi despre noi insine si a ne elibera de convingeri limitative sau pur si simplu interpretari ineficiente.
 3. Fotografia ne permite sa privim cu mai multa profunzime si sa acordam o mai mare atentie lucrurilor pe care le auzim, vedem, atingem, simtim si gandim. Invatam cum sa punem intrebari, iar aceste intrebari deseori vin ca revelatii despre o multitudine de aspecte care obisnuiau sa ne ingrijoreze sau pe care nu reuseam sa le intelegem.
 4. Fotografia ajuta la imbunatatirea experientelor de zi cu zi. Un lucru pe care inainte il percepeai ca ceva obisnuit, poate capata in ochii tai semnificatii complet diferite, dupa ce l-ai fotografiat dintr-un alt unghi. De exemplu, un simplu mac poate deveni un minunat dar al naturii după ce l-ai fotografiat inflorit. Lucrurile comune devin speciale si pline de noi interpretari. Efectul terapeutic este captat prin stari generale de bucurie si sentimente pozitive.
 5. Fotografia stimuleaza si activeaza abilitatile artistice si creative. De exemplu, un copil cu sindromul Down, o persoana intr-un scaun cu rotile sau cu o deficienta auditiva pot avea dificultati in a se exprima prin cuvinte, insa prin intermediul fotografiei isi pot comunica si exprima gandurile si sentimentele cu fluenta. Realizarea faptului ca ai capacitatea sa creezi ceva in ciuda provocarilor si a obstacolelor este cu siguranta terapeutica.

Oricand simti ca ai nevoie de ceva ce te poate ajuta in momentele mai putin vesele, pune mana pe o camera foto, alege constient fiecare click si vei descoperi o lume complet noua. 🙂

Articol tradus si adaptat, cu sursa originala:

https://contrastly.com/can-photography-be-used-as-a-form-of-therapy/

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this