• septembrie 3, 2018
  • Admin-Person@LcoacH
  • Blog

Polemica creata recent de Valerie Tasso, scriitoare, lector universitar si sexolog, a pornit de la afirmatia ca o femeie poate lupta pentru feminitate chiar in timp ce este submisiva sexual. Desi este o feminista convinsa, ne explica cum convingerile unei femei si imaginatia ei erotica sunt doua lucruri complet distincte. In cartea ei „Sex 4.0 O noua (dez)ordine amoroasa”, Valerie analizeaza evolutia sexualitatii din ultimii ani. Publicatia nu este una provocatoare, ci o reflectare senzuala asupra sexului erei digitale. De curand, Tasso a acordat publicatiei Muherhoy un interviu pe aceasta tema.
Opinia lui Valerie este ca, de ceva timp, primeaza acel individualism generator de fiinte ce resping ideea de compromis. In cazul in care se arata dispuse sa faca un compromis, renunta in curand la el fara nicio consideratie. Cu ani in urma, iubitii se desparteau datorita unei infidelitati sau pentru ca nu se intelegeau bine. Acum pun capat relatiilor deoarece li s-a indus ideea ca viata lor poate fi mai interesanta altfel sau cu altcineva. Astazi ne schimbam partenerii asa cum ne schimbam hainele.
Ne-am transformat in consumatori de emotii puternice?
Consumerismul a devenit baza sistemului in care traim. Avem impresia ca suntem fericiti doar consumand noutate. Dar nu este asa. In primul rand, fericirea este o tema profunda, iar realitatea este ca noi devenim mai tristi si mai nesatisfacuti pe toate planurile. In al doilea rand, confundam fericirea cu starea euforica. Ceea ce facem repetitiv este sa cumparam euforie, doar ca aceasta nu face altceva decat sa ne acopere un gol efemer. Daca continuam in felul acesta, urmeaza sa ne indepartam iremediabil de calitatea noastra de fiinte umane, pentru ca noi, oamenii, avem o nevoie intrinseca de a trai conectati la nivel holistic.
Astazi vedem doar contacte sporadice. Dar oare suntem mai fericiti din punct de vedere sexual?
Sigur ca da. Intotdeauna este mai bine sa traiesti intr-o societate fara reprimare morala, asa cum se intampla decade in urma, dar efectul secundar al acestei situatii este ca „supranormalizarea” sexului ucide tocmai tentatia. Cartea „Sex 4.0” incepe cu un citat al lui Woody Allen: „Mi-e dor de perioada cand aerul era limpede, iar sexul era murdar.” Sexul are nevoie de acea tentatie interzisa, de acel ceva oarecum obscur. Nu ne referim la practici ilegale, doar la senzatia aceea usor „ilegala”. Acum anulam acea dorinta interzisa pentru ca o afisam cu atata nonsalanta, incat pana si pornografia pare un remediu pe care il gasesti la toate colturile.
Sa intelegem ca nu exista totusi nicio parte buna?
Atunci cand „supranormalizezi” sexul, il banalizezi. Daca, insa, il normalizam, totul este pozitiv, in special din perspectiva feminina, femeile practic fiind aproape anulate ca fiinte sexuale de-a lungul istoriei. Astazi ne revendicam dorinta sexuala si dreptul la o sexualitate egala cu cea a barbatului. Deja nu se mai pune problema ca barbatii au tot timpul dorinta, pe cand femeile nu, acum stim ca aceasta este o minciuna. Se mai vehicula inainte ideea ca noi, femeile, nu ne identificam sau ca nu suntem la inaltimea erotismului comercial. Foarte multe femei merg la terapie si spun „Ce rau imi pare ca nu-mi gasesc punctul G..” sau „Nici nu stiu daca imi place sa fac acel lucru.” Nu trebuie sa incercam sau sa cumparam totul, cu atat mai putin sa credem tot ceea ce ni se spune. Noi, femeile, avem cea mai mare sensibilitate la aceste mesaje, pentru ca dorinta noastra este profunda, subtila si fragila.
Inseamna ca dorinta feminina este mai selectiva?
Atat femeile, cat si barbatii, avem aceeasi sete si bem in acelasi fel, unii mai mult, iar altii mai putin, este o variabila inerenta fiintei umane. Ca sa facem o comparatie, un barbat va bea apa, in timp ce o femeie va bea un ceai, astfel prepararea ceaiului devenind mai sofisticata. Tot timpul masuram folosind termini calitativi, nu cantitativi.
Cat timp dorinta sexuala feminina va fi un mister?
Insusi Freud, in ultimele clipe de viata, a afirmat: „Eu inca nu stiu ce isi doresc femeile.” Avem doar o „inginerie” complexa, fara a fi neaparat mai bune sau mai putin bune. De exemplu, in timp ce barbatul se intoarce stresat de la serviciu si vrea sex ca sa se linisteasca, femeia are nevoie sa se linisteasca pentru a face sex. E ca si cum am vorbi doua limbi complet diferite.
Cum ne-a influentat era digitala viata sexuala?
Influenta este uriasa, suntem mai dependenti de mediul digital decat de oameni. Aceasta este marea revolutie a secolului. Dezamagirea este ca nu profitam de partea constructiva a noilor tehnologii.. prin intermediul aplicatiilor online relationam cu persoane indepartate, cu pretul de a pierde oamenii pe care ii avem aproape. Ca fiinte sexuale dornice, mediul online ne solicita in permanenta, ne-am transformat in marfa, intr-o vitrina de corpuri, un catalog de produse. Amplificarea acestor aplicatii stimuleaza consumul, deoarece o persoana fara obligatii va consuma mai mult decat un cuplu. Ne aflam in trenduri competitive de supraestimare, antreprenoriat si asistenta, un sistem care nu creeaza altceva decat fiinte egoiste. Noi nu ne nastem astfel, societatea ne modeleaza in felul acesta, iar repercursiunile emotionale si sexuale sunt teribile.
Cat de importanta mai este seductia?
Aproape deloc. Mai sunt cativa care incearca, dar oamenii nu mai sunt receptivi. Foarte multe femei marturisesc ca nu mai intalnesc barbati de care sa se indragosteasca. „Mergeti la biblioteca, acolo puteti intalni oameni interesanti cu care sa faceti si sex.” Exista inca acea tendinta masculina de a ajunge la afectiune prin intermediul sexului. Perceptia feminina obisnuia sa fie chiar cea opusa, dar situatia s-a schimbat.. pentru ca acum trebuie sa fim hiperdoritoare. Daca nu iti doresti tot timpul, atunci esti plictisitoare si patetica. A fi o femeie libera inseamna totusi sa stii sa spui si nu. Nu trebuie sa te oferi tuturor si in orice fel.
Sunt acum femeile mai libere?
Am reusit foarte multe lucuri. Se spune ca acum femeia este mai libera, dar in realitate ea este doar o mai mare consumatoare. Cumpara din ce in ce mai multe jucarii sexuale, pentru care, din fericire, nu se mai stigmatizeaza. Semantica aplicata mai are totusi nuante de dispret, iar prejudecatile inca mai exista, de cele mai multe ori sub forma subiectelor de can can.
Cum privim femeile care se dedica in totalitate maternitatii?
Experienta maternala de azi a devenit, de cele mai multe ori, noua sclavie a femeii. Presupusele femei libere nu au inteles nimic, iar acum isi doresc sa nasca in casa si sa educe niste copii hiperprotejati. Terapia cu astfel de femei pare sa se continue la nesfarsit. Ele nu stiu sa spuna decat „eu si sotul meu nu mai functionam”. E firesc! Din moment ce tii doi copii lipiti de piept in permanenta si dormi cu ei pana se fac mari. Aceste femei resping orice fel de sugestie de a se schimba.
A te grabi spre sex nu e ok?
In ceea ce priveste sexul, daca nu iti acorzi tie timpul necesar, nu te poti bucura de el. Dar este dificil sa traiesti cu 1000 km pe ora in timpul serviciului, apoi sa ajungi acasa si sa te dedici sexului cu calmitate. Cand deja ai intrat in acest vartej, sa te opresti si sa spui „acum este momentul meu de intimitate” devine destul de dificil. Sexul este ucis de griji. In special in cazul femeilor. Daca relationezi cu iubitul sau iubita ta si ai mintea plina de tot felul de preocupari, nu vei simti placere, pentru ca atentia ta va face piruete dupa piruete.
Suntem captivii unei culturi banale care ne afecteaza viata sexuala?
Daca generam persoane decofeinizate intr-o cultura decofeinizata, pana si sexul va fi decofeinizat. Daca nu ai cateva incertitudini ale tale, chiar daca fara veleitati filosofice, este probabil ca viziunea ta asupra sexului sa fie destul de saraca. Astazi totul se apreciaza in functie de likeuri, iar succesul sexual se masoara in numere de parteneri, in special cand ne referim la barbati.
Fidelitatea si monogamia sunt pe cale sa dispara?
Dragostea este o forta fabuloasa, dar este cert ca a te preface ca ai aceeasi intensitate sexuala timp de multi ani devine o complicatie coplesitoare, iar modelele de exceptie sunt prea putin viabile.
Este o utopie sa iubesti mai mult de persoana?
Este un alt neologism, un alt trend care a aparut odata cu miscarea hippie si care nu a fost niciodata un succes. Este foarte dificil sa iubesti mai multe persoane in aceeasi masura, in acelasi timp. Acest model de iubire doar faramiteaza modelul cu care suntem obisnuiti, fara a reflecta asupra motivelor cauzatoare. Este o experienta benefica tinerilor, pentru a experimenta. Istoria acestor povesti, insa, nu este una pozitiva. Ar fi minunat sa putem fi fericiti cu mai multi iubiti in acelasi timp, dar este aproape imposibil.
Ne vom indragosti de roboti?
Acest fenomen deja se manifesta. Inca nu cu roboti, deocamdata cu relatii virtuale. In momentul in care vom relationa cu roboti, ne vom transforma in ominoizi. Perspectiva este complicata.

Spre deosebire de „relatiile reale”, in „relatiile virtuale” intri si iesi foarte usor. Au o alura limpede, inteligenta si sunt usor de accesat, in comparatie cu varianta reala care poapte parea greoaie, inceata si dezordonata.
~ Zygmunt Bauman
Exista doua lucruri pe care oamenii si le doresc mai mult decat sexul sau banii…. acestea sunt apreciere si glorificare.
~ Mary Kay Ash

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this